Naše pričeNekretnine

Ekspanzija seoskog turizma (VIDEO)

Iz godine u godinu povećava se broj domaćinstava koji se bave seoskim turizmom. Početkom dvehiljatih godina broj registrovanih domaćinstava koji su se bavili ovom granom turizma bilo je jedva desetak da bi danas ta brojka prmašila 2.000.  I usluga i cene su raznolike, od najjednostavnijih do onih visoko komfornih sa bazenima  i spa centrima. Da ova grana turizma ima budućnost konačno je shvatila i država koja će po prvi put ove godine odobravati subvencije.

Porodica Radivojević tri godine se bavi seoskim turizmom u selu Sokolići. U ovaj posao su ušli silom prilika kada su ostali bez posla i bili su prvo registrovano domaćinstvo na teritoriji Čačka. Sami su krčili put, učili i vremenom izgradili.

Mi nismo videli nikakav potencijal u ovoj kućici koju smo imali izgrađenu. Na nagovor nekih prijatelja koji su obilazili razna seoska domaćinstva pokazivali su nam kako to može da izgleda i nagovorili su nas. Podneli smo zahtev za kategorizaciju i dobili smo spisak stvari koje su potrebne za određeni broj zvezdica i određenu kategoriju. Tako smo počeli i za prve goste kad su nam došli žena i ja smo se svađali ko će da naplati, jer kako da naplatiš nekome ko je došao tu kod tebe u kuću. Sad smo to prevazišli i sada nam sve super ide. Zadovljni smo„, kaže Dragan Radivojević iz Sokolića.

Cela porodica je angažovana u poslu, svako ima svoje zaduženje i obaveze. Dobro je i selu jer se sve hrana nabavlja iz okolnih kuća. Kada se sve to zbroji, uz dobru uslugu i prelepu prirodu, nemaju problem sa gostima.

Dosta je to pomešano. Imamo dosta stranih gostiju i to su uglavnom parovi i porodice sa decom koji dolaze da se odmore i malo obiđu Čačak i okolinu. Tu ima stvarno šta da se vidi. Leti ima prolaznih gostiju. To su Poljaci, Česi, Mađari koji idu na more. Oni nisu ko mi da putuju po 10 sati bez prestanka. Oni organizuju put da stanu, prespavaju i odmore se pa nastave„, kaže Dragan.

Za razliku od njih porodica Djordjevic iz sela Ba pod Ravnom Gorom tek ulazi u svet etno turizma. Stare kuće iz 1920. godine su renovirali i priveli nameni za prijem turista. Ni oni nisu dobili podršku države, čak ni da struja dođe do sela.

Selo Ba

Podršku države nismo imali uopšte. Nikakvu. Sami smo sve uredili, porodica, deca. Ovde nema struje, signala mobilne telefonije. Obezbedili smo solarne panele, struja je zadovoljavajuća za osnovne potrebe. Za sada imamo dva apartmana, a ubuduće ćemo praviti i neke bungalove ako bude podrške države. Za sada je ovako i očekujemo goste„,  kaže Biljana Đorđević iz etno  domaćinstva Stari konak.

Početkom dvehiljaditih etno turizmom se bavilo desetak porodica u Srbiji, danas preko 2.000.  Ponuda je raznolika kao i cene i može se videti na sajtu selo.rs iza koje stoji Nacionalna asocijacija Seoski turizam Srbije.

Imamo oko 2.000 objekata sa cenom najma apartmana od 15-20 do 300 evra po danu. Vrlo je bogata ponuda, od onih sa skromnijim domaćinstvima do onih izuzetnih, pravih turističkih kompleksa na selu. Mi ih zovemo etno selima. To su objekti koji su namenski građeni za turizam i vrlo su dobro opremljeni, od SPA centara, parnih kupatila do teniskih terena, konja za jahanje, kvadova, bicikli. Može se izabrati pravo mesto za odmor i u ruralnom delu Srbije„, kaže Vladimir Ivanović, WWW.SELO.RS.

Da ova grana ima perspektivu i da bi mogla da promeni sliku naših sela koja odumiru, shvatila je i država, koja će početi da daje subvencije, što odavno čini Evropska unija preko ipard programa.

Najveći podsticaj daje IPARD program i u junu se očekuje raspisivanje trećeg poziva. To su sredstva od 50.000 do 300.000 evra za zahtevnije projekte. Ove godine imamo raspisivanje po prvi put konkursa Ministasrtva turizma za seoska domaćinstva koja će biti do 2,9 miliona za jedan projekat„, navodi Ivanović.

Nacionalna asocijacija očekuje eskpanziju ovog vida turizma i to ukazuju na brojnim stručnim skupovima na kojima pružaju podršku porodicama. Onima koji su zaboravili svoja domaćinstva ili se premišljaju da li uci u ovaj vid biznisa šalju jasnu poruku:

Turizam je sigurno dobar posao. Niko ko je registrovao seosko domaćinstvo nije odustao. Svi imaju posla i svi dobro rade. Ostvaruju od 300 do 3.000 noćenja godišnje. Sigurno je dobar posao, interesantan je posao, radi se sa zadovoljnim ljudima i na kraju dođe dobra zarada„, kaže na kraju Ivanović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *