Društvo

Odmorišta i put kroz klisuru prepuni smeća (VIDEO)

Već nekoliko godina slušamo obećanja čelnika grada kako će od Ovčar Banje napraviti čudo, nižu se obećanja i naravno ispostavljaju milionske fakture. Samo se ne priča kako rešiti odnošenje otpada  i čišćenje Ovčarsko-kablarske klisure od smeća.

Višegodišnji problem sa bacanjem otpada kulminira ovih dana. Svako odmorište ka Ovčar Banji je prepuno smeća. Čak i tamo gde ima kanti za otpatke ili kontejnera stanje nije bolje. Otpad se nalazi i celom dužinom putnog zemljišta pored magistrale. Tako je bilo i sada za praznike.

I ovoga puta kao izgovor za mini deponije nadležni prebacuju jedni na druge. Ovčarsko-kablarska klisura se nalazi pod zaštitom države i na upravljanje je predata Turističkoj organizaciji Čačak. Putnim zemljištem upravljaju Putevi Srbije, dok je za uklanjanje otpada nadležno JP Komunalac.

„Otpadom se niko ne bavi jer im nije interesantan. Rukovodstvu Turističke i čelnicima grada važan je samo novac, nazovi projekti a običan život je daleko od njih“, rekao nam je jedan od građana koji žive na Pejičinoj krivini.

Poverenik stranke Srbija  Centar Duško Brković takođe ukazuje da se otpadom niko ne bavi i da je situacija sa otpadom sve gora i gora.

 

Iako se nalazi pod zaštitom države Ovčarsko-kablarska klisura poslednjih dana zatrpana je smećem pored magistrale koja vodi ka Zlatiboru. Svako odmorište prepuno je smeća, kao i celom dužinom pored magistrale.

Posted by Volim Čačak on Уторак, 20. фебруар 2024.

 

„Postoji jedna ekološka sentenca, misli na otpad da ne bi završio na njemu. Moramo da se zamislimo nad ovim što vidimo, da odrdimo prioritete, i šta sve treba da uradimo da ne dolazimo u ovakve situacije. Kada dođemo u ovu situaciju onda je mnogo duži i teži put da se revitalizujemo i vratimo stvari u normalu. Ovo što vidimo prvo nam bode oči, ali sve to stvara i mnogo drugih, većih problema, kao što su pre svega različita zagađenja, koja će na kraju ekološkog lanca da se odrazi i na život čoveka, odnosno svih nas“, upozorio je profesor Brković i pozvao nadležne  da ulože mnogo više u ekologiju, da sačuvamo ono što nam je priroda dala.

„Vidimo da je ovde sasvim drugačije, da se ovde rade neki megalomanski projekti sa nekim ciuljem da se dobije neki novac, ne razmišljajući šta prethodno treba uraditi. U ekologiju treba ulagati a to će se vratiti višestruko, pogovoto ako želimo da budemo na turističkoj mapi“, zaključio je profesor Brković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *