Finansije

Ruske firme dolaze sa Kipra

Iako je veliki broj onih koji bi rekli da je među stranim zemljama, Nemačka ona iz koje dolazi najviše osnivača firmi u Srbiji, a imajući u vidu da ovde zapošljavaju i više od 80.000 ljudi, statistika je znatno drugačija. Zvanični podaci Agencije za privredne registre pokazuju da u Srbiji među osnivačima preduzeća iz inostranstva u ovom momentu ima najviše onih sa Kipra, a među razlozima su i niži porezi, ali i nove firme koje nam poslednje dve godine dolaze iz Rusije.

Među deset zemalja koje imaju najviše registrovanih privrednih društava sa osnivačem iz inostranstva, prvo mesto zauzima Kipar, sa 649 privrednih subjekata, članova ili vlasnika u domaćim privrednim društvima. Na drugom mestu je Slovenija sa 566, dok Nemačka u Srbiji ima 540 preduzeća u kojima su njihovi državljani među osnivačima.

Austrija se nalazi na četvrtom mestu sa 522 kompanije. Slede Italija, Holandija i Švajcarska, a na listi top 10 su i pojedine susedne zemlje, poput Hrvatske.

Milan Kovačević, ekonomista i konsultant za strana ulaganja, kaže za NIN da nije iznenađujuće što statistika pokazuje da je Kipar prvi na listi, ali napominje i da su pozicije zemalja menjale, a imajući u vidu nove okolnosti, što u „ofšor“ zonama, što u drugim zemljama pogođenim novim geopolitičkim dešavanjima.

„Na Britanskim ostrvima kao „of šor“ zoni, sada se pomalo sužavaju mogućnosti. Tako i dolazi do selidbi sedišta firmi na Kipar, a  to u našem registru znači da se brišu ulaganja sa Britanskih ostrva i da se Kipar pojavljuje kao strani ulagač. Kipar je izbor jer se tamo, kao i u još nekoliko zemalja ne plaća porez na kapitalni dobitak. To je značajno, posebno ako se ima u vidu da je dosta grupacija, ćerki firmi, sa složenom organizacijom, kojima je iz različitih razloga premeštanje sedišta isplativije“, kaže naš sagovornik.

Napominje, međutim, i da su na ovaj način u Srbiju u poslednje vreme dolazili i osnivači iz Rusije.

„Premeštanjem sedišta firme kod nas su došla i velika ruska ulaganja preko Kipra. U statistici se retko mogu videti, a bilo ih je, jer su u najvećoj meri dolazile kroz neku drugu zemlju.“

Mnogo razloga izdvojilo Slovence

Ne iznenađuje ni to što se Slovenija našla na drugom mestu, ukazuje Kovačević.

„Dok je trajala tranzicija Slovenci su pokušavali po svaku cenu da zadrže svoja preduzeća u Srbiji. A onda kada je Hrvatska ušla u Evropsku uniju, Slovenija  je našla dodatne razloge da mnoge biznise premesti u našu zemlju. Neke kompanije imaju prednost da budu u Srbiji i zato što mogu više trgovati sa Rusijom, Kinom i nekim zemljama sa kojima im je iz naše države povoljnije, i u trenutnim okoln otima isplativije“, kaže Kovačević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *