U slikama

PIRAN

Jedan od najlepših gradova na Jadranu, pitoresni Piran (Pirano na italijanskom) koji je od Beograda udaljen oko 650 kilometara, „sedi“ na krajnjem rtu poluotoka, u istoimenom zalivu koji je već godinama poznat po sporu između Hrvatske i Slovenije.

Njegov stari deo grada smatra se jednim od najočuvanijih u ovom delu Mediterana, dok sam Piran važi za dragulj venecijansko-gotske arhitekture te mesto koje vas neće samo oduševiti opojnom morskom atmosferom, upečatljivom arhitekturom u jarkim bojama fasada, već i prekrasnim zalascima sunca, skrivenim baštama, možda i najlepšim trgom na Jadranu, te sijasetom „perverznih“ restorana koji se nalaze uz rivu.

Piran je dugi niz godina bio pod vlašću Italije, i to do kraja II. svetskog rata, ali i dan-danas je zadržao dvojezičnost. Sva dokumenta, nazivi ulica, deklaracije, obeležja…, ispisana su kako na slovenačkom, tako i na italijanskom, a u školama se naravno uče oba jezika.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da je na laganih 30ak minuta hoda od Pirana udaljen Portorož, slovenačko modensko mesto.

Da je veza sa Italijom jaka pokazuje i redovna bus-trajekt povezanost sa dva najbliža grada susedne zemlje.

Trst je na pola sata vožnje, a Venecija na dva sata trajektom.

Tartinijev trg ne možete da promašite.

Nalazi se u centralnom delu grada i u samom središtu ima statuu italijanskog violiniste Giuseppe Tartinija, po kome sam trg i nosi ime.

Kada završite sa fotografisanjem, obratite pažnju na jednu uzanu venecijansku palatu, u čijem prizemlju je prodavnica Piranske soline u kojoj možete da probate i čokoladu sa solinskim cvetom koja je super suvenir za kupovinu.

U Piranu se nalazi i devet crkvi, očuvane zidine iz 15. veka te muzej posvećen školjki, ali obavezna „stanica“ svakako je katedrala sv. Đorđa u kojoj ako poželite da se venčate, morate da zakažete dve godine unapred.

Katedrala koja je posvećena sv. Đorđu, mladom vitezu iz Kapadokije, ubici zmajeva i zaštitniku Pirana, dominira gradom i predstavlja prirodan vidikovac na Tartinijev trg, rivu i ceo grad. Za jedan evro možete da se popnete i do njenog zvonika, te grad stvarno doživite na jedan poseban način.

Kroz Piran inače prolazi jedna od najatraktivnijih biciklističkih tura Parenzana, duga oko 130 kilometara koja kreće od Trsta, ide preko slovenačke obale sve do Poreča u Hrvatskoj (stari vozni put koji je povezivao Trst i Poreč), pa ako ste strastven fan bajsa, evo sjajne rute koja će vam pomoći da upoznate Sloveniju i Piran i na taj način.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *