AktuelnoNaše priče

Čačanka se uselila u sud u potrazi za pravdom (VIDEO)

Žitelji čačanskih i kraljevačkih sela na trasi Moravskog koridora više od četiri godine sude se sa državom zbog neisplaćene zemlje. I dok radovi na izgradnji auto-puta napreduju sudski postupci tapkaju u mestu. Građani polako gube strpljenje i odlučni su da radikalizuju protest. Neki od njih danas su posle odlaganja još jednog ročišta odlučili da ne izlaze iz suda, dok su drugi najavili blokadu gradskih i republičkih instuticija.

Mira Ranković četiri godine sudi se sa državom zbog neisplaćene zemlje na trasi Moravskog koridora. Nijednom nije izostala sa ročišta, za razliku od predstavnika Koridora Srbije koji se ne pojavljuju. Danas je trebalo da se održi još jedno, ali je ponovo odloženo.

“Kada sam ušla rekli su mi da sudinica iz objektivnih razloga ovu sedmicu neće raditi. Pitala sam za kada je zakazano novo ričište, dobila sam odgovor 13.maj, na šta sam ja iskreno poludela. Na pitanje zašto se zakazuje tek za dva meseca rekli su mi da je velika gužva i da nema termina. Rekla sam im da se odavde neću maći, ponela sam torbu, ćebe, jastuk, lekove, vodu, imaće da mi neko doda sve što bude trebalo. Iz suda neću izaći dok mi se ne reši slučaj jer ovo suđenje traje četiri godine”, navodi Mira Ranković.

Sud nije učinio ništa da natera državu da njeni predstavnici bar prisustvuju suđenju, ali je izričit da će Mira biti izbačena iz suda  uz asistenciju policije.

Znate šta, malo sam se opametila. Nedavno sam napunila 68 godina pa sam razmislila, što bih ja bila pored Morave, po kiši, snegu, magli kad mogu da se preselim u sud gde je toplo, da legnem u noć, da odspavam, imam jastuk i ćebe, ujutru ću da sedim i da gledam kako se radi u sudu i šta se radi. Mislim da sam potpuno ravnopravan građanin kao i svaki drugi i da ovaj sud ne pripada ništa više ovim ljudima što tu rade nego meni kao državljanina ove zemlje.  Nikoga uzmeniravati neću, nikome ništa neću reći, samo ću sedeti. Ako me izbace onda ćemo ići dalje”, kaže Mira.

Prva runda pred srpskim pravosudjem završena je odavno, sudije su presudile u korst građana, ali su se Koridori žalili, a Viši sud vratio na ponovno sudjenje. Iako su pojedini vlasnici parcela živeli isključivo od poljoprivrede, od države do danas nisu dobili ni jedan jedini dinar.

Na sastanku u opštini su nam predočili i ponovili ono što piše u samom zakonu da će to biti ubrzani proces. Koiliko je ubrzani proces vidimo danas i ovde gde se odlažu ročišta, više nego što se odlažu i klasična parnična ročišta”, kaže Zoran Stefanović iz Zablaća.

Vode se dva odvojena procesa. Prvo je krenulo za Moravsko korito i to je stalo. Stoji već četiri godine. Predmet je bio kod sudije koja ništa nije uradila, nismo dobili čak ni isplatu biljne kulture, da bi pre mesec dana saznali da je sudija otišla u penziju. Predmet je sada dodeljen drugom sudiji, kome ne znamo još. Drugi predmet koji je vezan za pozajmište čekamo procenu sudskog veštaka. Prvo su nam ponudili 180 dinara, zatim 450 što nije realno i u skladu sa trenutnim cenama. Tržišna cena zemlje kreće se od 10 do 15 evra po m2”, objašnjava Darko Erić iz Mrčajevaca.

Građani su državi nudili i da se razmeni zemlja ako misle da je cena previsoka, odnosno da im se za oduzetu da druga iste površine. Medjutim, gradonačelnik i direktor Koridora Srbije nisu želeli ni da ih saslušaju.

Sa njima izgleda nema dogovora, jer mi sve što smo pokušavali ništa nam nisu uvažili. Znaš koliko smo mi vremena na toj trasi. Gradonačelnik se nije udostojio da dođe i da nas pita ljudi u čemu je problem, možemo li šta da rešimo i kako? Dirktor Koridora Antić dolazio je u Mrčajevce kada je most otvaran, na 5-6 km od nas. Zašto  nije došao do nas da razgovaramo? Mi držimo blokadu od 10 kilometara, od Mojsinja do Baluge, i to neće uraditi dok nas ne isplate”, poručio je Radoslav Ranković.

Meštani najavljuju radikalizaciju protesta pred lokalne izbore. Kažu da je to jedina šansa da se njihova agonija završi. Kako je najavljeno, spremaju blokadu gradske uprave i kružnog toka u Preljini.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *