Drugo

Cena maline, po rečima stručnjaka, kreće se od 160 do 240 dinara, a proizvođači traže 350 dinara za kilogram

Institut za voćarstvo u Čačku objasnio je kako je izračunata cena maline za 2024. godinu, koja se kreće od 160 do 240 dinara po kilogramu, u zavisnosti od prinosa. Proizvođači smatraju da je minimalna isplativa cena 350 dinara po kilogramu, što je daleko iznad predložene cene Instituta. Ekipa jutarnjeg programa Probudi se odlučila je da poseti Institut za voćarstvo kako bi razgovarala sa Darkom Jevremovićem, direktorom Instituta, o metodologiji i faktorima koji su doveli do ovakvih procena.

“Tržište diktira cenu, a mi smo želeli da vidimo koliko košta proizvodnja jednog kilograma maline. Cena je povezana sa rodom na jedinici površine. Kalkulaciju smo radili po svim agroekonomskim pravilima, uzeli smo u obzir cenu đubriva, pesticide, veziva i cenu radne snage. Od vezivanja, uklanjanje korova, freziranja, tarupiranja, berbe, transporta…”, priča za nas Darko Jevremović.

 

Direktor Instituta ističe i da nije isto da li se ostvari prinos od 10, 12 ili 15 tona.

“Za prinos od 10 tona proizvođačka cena iznosi 240 dinara. U svakoj literaturi lepo stoji da je 10 tona granična proizvodnja rentabilnosti. Prinosi od 3.5 do pet tona po hektaru su jako niski pa se mora raditi na primeni svih mera. Agroekološki uslovi su jako bitni, a klimatske promene čine svoje”.

Proizvođači traže cenu od 350 dinara po kilogramu.

“Konačnu cenu će odrediti tržište, zakoni ponude i potražnje kako u Srbiji tako i u svetu”, konstatuje naš sagovornik.

N. Jovanović/24Časa

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *