Aktuelno

Država je samo rečima uz poljoprivrednika

Poljoprivredni proizvođači su više puta negodovali zbog stanja u poloprivredi. Sa novom Vladom RS dobili smo i novog ministra poljoprivrede Aleksandra Martinovića koji je u munulom mandatu bio zadužen za neko drugo ministarstvo. Kao i obično, naš novinar, Nebojša Jovanović je na licu mesta, u Bresnici, gde želi da čuje mišljenje naših seljaka.

„Sa bivšom ministarkom smo parafirali neke ugovore jer smo od januara minule godine počeli sa protestima. Sporazum je parafiran pre godinu dana, ali sve nije ispoštovano do samog kraja. Recimo nisu upisane KP jer je katastar neuređen. Kasni se i sa isplatama predatog mleka, mlekari kojoj je država pomogla. Dobili su novac od države, a duguju pojedincima i za mesec decembar“, podvlači Slobodan Vidojević.

Šta treba da radi ministar Marinović?

„Pre svega na obećanim i parafiranim ugovorima. Dalje, za junice je obećano 100.000 dinara, ali je još u novembru nestalo. Pa je predsednik obećao 55.000 dinara premiju po kravi, ali se to više ne isplaćuje…U Tavniku, koji je veoma blizu, pojavila se afrička kuga svinja, koja uvek preti iz Braničevskog okruga. Sada nema prodaje prasića što je veliki problem“.

Da li državi Srbiji treba selo i da li ona stoji iza poljoprivrednika?

„Da, na rečima. Kada su izbori svi dolaze na selo da obećavaju, da se slikaju…Kada treba pomoći i ispuniti obećanja nema ih nigde. Majski protesti su bili dobri, ali premija mleka od 20 dinara je bilo gašenje pošara. Mi radimo za mlekare, po Vojvodini ljudi rade za otkupljivače žitarica i svi se moramo izboriti za dobre cene mesa, mleka, pšenice, kukuruza“, zaključio je Vidojević.

N. Jovanović 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *