Politika

FANTOMSKI BIRAČI U BIRAČKOM SPISKU

“Imamo 2.200 fantomskih birača u užem centru grada i okolini. Taj broj nije konačan jer moramo da vidimo stanje po selima. Verujemo da je fantoma mnogo više, evo na gradskom šetalištu broj nula prijavljeno je 43 birača. Ne znamo da li su prijavljeni u fontani, koja se preuređuje, ili u nekoj trafici. Za promenu prebivališta potreban je dokaz o vlasništvu nekretnine ili vlasnik nekretnine prijavljuje novog člana sa svojim ličnim dokumentima, potvrdom o plaćenom porezu…Oni koji su izdavali naređenja će se izvući, oni koji su sprovodili protivzakonito prijavljivanje moraju da razmisle. Sve vlasti su padale, pašće i ova”, kaže Aleksandra Ćurčić, iz koalicije ČAČAK PROTIV NASILJA.

Sa druge strane, gradonačelnik Čačka i prvi čovek čačanskih naprednjaka kategorično tvrdi da je birački spisak nikad bolji i da nema neregularnosti.

“Birački spiskovi su u potpunosti proverljivi. Oni su u elektronskoj formi, nalaze se u na sajtu ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Mogu da se koriguju, a ja ne znam da imamo uvozne glasače. Glasača ima sve manje, izgubili smo sedam hiljada glasača za 11 godina. U poslednje četiri godine raste broj, ali minimalno, 34, 52 na godišnjem nivou”,  ističe Milun Todorović, GRADONAČELNIK ČAČKA /SNS/.

Međutim, činjenice demantuju gradonačelnika, pre svega da li je i koliko birački spisak proverljiv. Na sumnju da se glasači iz Požege i Kraljeva, gde su nedavno održani izbori, sada sele u Čačak opozicija se obratila policiji i gradskoj upravi za proveru, ali podatke nisu dobili.

“Iz MUP – a smo dobili odgovor da nisu u mogućnosti, da u roku od 15 dana, što je zakonski rok, dobijemo podatke. Takođe, obavestili su nas da će podatke, koje zahtevamo, dostaviti za 40 dana. Zbog toga, opravdano sumnjamo da se birački spiskovi prepravljaju, da se upisuju ljudi sa strane, neki fantomski birači”, smatra dr Milan Roganović, iz čačanskih DVERI.

Kao jedno od rešenja sprečavanja krađe na izborima, stranke zahtevaju primenu savremenih tehnologija kao što je to nedavno predviđeno izmenama izbornih zakona u Bosni i Hercegovini.

“Ova vlast, na čelu sa eks premijerkom Anom Brnabić, se hvali napretkom u digitalizaciji. Da je nama građanima sve olakšano, e, pa hajde da nam brzo odgovore na naše zahteve. Naravno da mogu da pošalju odgovore veoma brzo, ali se to ne dešava”, kontatuje doktor Roganović.

Opozicija za sada ostaje pri stavu da neće izlaziti na izbore ako se sve sumnje u biračkom spisku ne ispitaju i provere, posebno nakon saznanja da je broj Čačana u odnosu na izbore u decembru u porastu i pored negativnog prirodnog priraštaja.

Nebojša Jovanović

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *