AktuelnoFinansije

Kako je Grad ostao bez novca? (VIDEO)

Po prvi put u svojoj novijoj istoriji Grad Čačak je kasnio sa isplatom zarada zaposlenima u javnom sektoru. Zbog neplaćenih računa bili su isključeni telefoni, a pretilo je i oduzimanje kamiona koja su javna preduzeća uzela na lizing.  I dok gradonačelnik krivicu svaljuje isključivo na Ministarstvo finansija i Upravu za trezor, pojedini ekonomisti kažu da je grad u problemima već duže vreme zbog neracionalnog trošenja novca u izbornoj kampanji i za novogodišnje koncerte.

Stizale su plate na vreme i za vreme sankcija, rata, grad Čačak je uredno izvršavao sve svoje obaveze, sve dok nije došlo zlatno doba. Tako su krajem prošle i početkom ove godine kasnile plate u javnom sektoru, isplate odbornicima, čuvarima kutija, radnicima koji su zaposleni preko agencija, a javna preduzeća mogla su da ostanu bez opreme uzete na lizing.

 Grad Čačak je praktično od Nove godine postao insoleventan, odnosno nelikvidan za izmirivanje tekućih obeveza. Pretpostavljam da su razlog bili izbori, plaćanje nepotrebnih obaveza, kao i dočeci Nove godine  za šta je izdvojeno preko 100.000 evra – kaže ekonomista Aleksandar Tanasković.

Čelnici grada su loše procenili kako će se puniti budžet u januaru, a prema informacijama opozicije država je kasnila sa isplatom tranfernih sredstava lokalnim samoupravama.

– Desilo se da su po ko zna koji put da su pred izbore pravili situaciju da se ulazi u infrastrukturne projekte zbog političkih i marketinških poena, sve sa namerom da se fasciniraju birači – kaže Sreten Belošević sa liste Srbija protiv nasilja.

Sa druge strane gradonačelnik tvrdi da su finansije stabilne i da je do kašnjenja isplata došlo zbog problema u Upravi za trezor. On je demantovao informacije koje su se pojavile  da je jedan privrednik gradu pozajmio novac za isplatu zarada.

– Osam godina plaćamo u dan zarade, 5. i 20. u mesecu. Kao što znate, 20. januar je bila subota, 21. je bio problem u Centralnom registru, odnosno u Trezoru. Već 22. predati su svi nalozi i plate su puštene. Nemamo nikakvih problema  što se tiče finansija, stabilni smo, likvidni i radimo odlično.  Nije pozajmljivan novac od privrednika za isplatu, daleko od toga – rekao je gradonačelnik Milun Todorović za TV Nova.

Po prvi put u svojoj novijoj istoriji Grad Čačak je kasnio sa isplatom zarada zaposlenima u javnom sektoru

Po prvi put u svojoj novijoj istoriji Grad Čačak je kasnio sa isplatom zarada zaposlenima u javnom sektoru.

Zbog neplaćenih računa bili su isključeni telefoni, a pretilo je i oduzimanje kamiona koja su javna preduzeća uzela na lizing.

I dok gradonačelnik krivicu svaljuje isključivo na Ministarstvo finansija i Upravu za trezor, pojedini ekonomisti kažu da je grad u problemima već duže vreme zbog neracionalnog trošenja novca u izbornoj kampanji i za novogodišnje koncerte.

Posted by Probudi se on Tuesday, January 30, 2024

Plate su isplaćene nakon pet dana zakašnjenja, telefoni su uključeni a sersvisiranje obaveza nastaviće se i narednih dana, tvrdi gradonačelnik.  Medjutim, to nam privrednici nisu obećali kada su istakli kandidaturu gradonačelnika, podsećaju naši sagovornici.

– Naravno da je sramota da naš grad dođe u ovu situaicju. Naši privrednici su obećali pre osam godina da na čelo grada dovode privrednika, čoveka koji se razume u finansije, čoveka koji će da podigne grad, čoveka koji će da preporodi grad, a mi smo došli do toga da je iz grada otišlo 15.000 ljudi, da smo umesto velikih investicija dobili veliko zagađenje i da sam Grad Čačak ne može da izmiruje svoje obaveze – podseća Tanasković.

Usvojenim budžetom za ovu godinu grad planira da se kreditno zaduži za preko 800 miiliona dinara, što bi moglo da znači da će se nastaviti sa rasipanjem novca pred lokalne izbore koji slede u maju mesecu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *