AktuelnoIzbor UrednikaNaše priče

Ko sme da postavlja video kamere za nadzor (VIDEO)

Grad Kraljevo krajem prošle i početkom ove godine izdvojio je preko 150 miliona dinara za postavljanje nadzornih kamera na saobraćajnicama u gradu, ali i na šetalištima. Lokalni zaštitnik građana kaže da je ceo posao urađen mimo zakona, da lokalna samouprava za to nije nadležna, pa se u skladu sa tim građani ne mogu kažnjavati  na osnovu snimljenih prekršaja.

Kamere za video nadzor postavljene su širom Kraljeva i to ne samo na saobraćajnicama već  i u pešakim zonama. Iako se radi o jednoj od najvećih investicija u gradu, građani o tome nisu bili obavešteni sve dok se lokalni Zaštitnik građana nije oglasio i utvrdio da se radi o nezakonitom poslu.

Jedino pravo da snima ima policija, shodno Zakonu o policiji, član 52. Ne postoji zakonska mogućnost da lokalna samouprava pribavlja ta sredstva posebne namene već to jedino mogu da rade Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ono što je zanimljivo, u članu 27 Zakona je propisano da ukoliko video nadzor nabavi nenadležan organ takvi akti, rekao bih i javne nabavke i ugovori, su nezakoniti i ništavni, znači nemaju pravno dejstvo. Iz tog razloga sve se poništava i postavlja se pitanje ko će da rukovodi tim sistemom i ko će da obrađuje te podatke o ličnosti„, objašnjava Ivan Petrović, Zaštitnik građana u Kraljevu.

Problem je i što postavljene kamere imaju mogućnost snimanja zvuka i vrše prepoznavanje lica i registarskih oznaka što do sada nijedan zakon nije uredio.Stav zaštitnika je da se snimljeni prekršaji ne mogu koristiti u sudskim postupcima.

Pored povrede prava na privatmost, prava na zakonitu obradu podataka o ličnosti imamo i treći problem koji se pojavljuje a to je pravo na pravično suđenje. Ako vidimo kroz javne nabavke da se te kamere nabavljaju za evidentiranje prekršaja, s obzirom da su nezakonito pribavljene i nezakonito se postavljaju one se  ne mogu koristiti kao dokaz u krivičnom ili prekršajnom postupku  niti se na osnovu njih može zasnovati sudska presuda jer su pribavljena suprotno članu 16 Zakona o krivičnom postupku“,  navodi Zaštitnik građana.

Kamere u Kraljevu podelile javnost

Posted by Među Nama on Среда, 21. фебруар 2024.

 

Smatra da se radi o krivičnom delu zloupotreba službenog položaja, sa čim se slaže i kraljevačka opozicija.

Čelnici grada su iskoristili Privremeni organ i na neki način vanredno stanje u Kraljevu i to što je pažnja javnosti bila preusmerena na izbore i predizbornu kampanju, da ispod žita realizuju taj projekat, odnosno nabavku oko 60 kamera. Taj kineski model kontrole građana je neprihvatljiv za demokratske zemlje“, upozorava Vladimir Savić, iz Stranke Srbija centar.

Analiza zaštitnika građana pokazuje da je do sada preko 40 lokalnih samouprava finansiralo postavljanje video nadzora. Najviše novca izdvojila je Subotica 240 miliona dinara. Kamere su kineske kompanije Dahua, a dobavljač opreme u svim poslovima je firma Makina sekjuriti iz Beograda.

Prikupljanje i obrada biometrijskih podataka, koji se prikupljaju tehnologijama za prepoznavanje lica, zabranjena je u Srbiji, osim u izuzetnim slučajevima, a tada je obavezno prethodno uraditi procenu uticaja na zaštitu podataka o ličnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije (MUP) je kupilo i postavilo po Beogradu kamere sa opcijom prepoznavanja lica 2019. godine od kineske kompanije Huavej.

MUP u okviru projekta „Sigurno društvo“ planirao da postavi hiljade nadzornih kamera širom Srbije. Ovo ministarstvo je negiralo da upotrebljava mogućnost prepoznavanja lica. MUP Srbije već poseduje softver švedske kompanije Griffeye, koji ima opciju prepoznavanja lica, kako je BIRN već objavio u tekstu Policija Srbije nabavila softver sa opcijom za prepoznavanje lica.

Radio Slobodna Evropa je prošle godine objavio da je 40 gradova i opština u Srbiji nabavilo kamere kompanije Dahua, koja ima mogućnost prepoznavanja lica.

Posle objavljivanja istraživanja, iz Kancelarija Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti su za Slobodnu Evropu rekli da neće pokretati nadzore u slučajevima nabavki kamera sa mogućnosti prepoznavanja lica dok ne budu postojali validni dokazi da se ova tehnologija i upotrebljava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *