Uncategorized

Miris ženskih suza omekšava muškarce

Miris ženskih suza utiče na ponašanje muškaraca. Ukoliko osete miris određene supstance u suzama, njihova agresija se smanjuje, pokazuje jedna naučna studija.

Kada žene plaču, to izaziva nešto u muškom mozgu. I to ne zbog emocija koje stoje iza plača, već zbog mirisa koji sadrže suze.

Izraelski naučnici ustanovili su da se agresivno raspoloženje muškaraca smanjuje za čak 44 odsto nakon što osete miris ženskih suza. U studiji objavljenoj u časopisu „PLOS Bajolodži“, naučnici su otkrili da miris suza utiče na promenu aktivnosti u delovima mozga koji povezuju čulo mirisa i agresiju.

Suze sadrže signalne supstance

Sve životinje iz reda kičmenjaka proizvode suze, jer one imaju važnu ulogu za zdravlje očiju. Pomoću njih se, na primer, izbacuju čestice prljavštine iz očiju. I ne samo to: studije sprovedene na sisarima pokazale su da suze sadrže signalne molekule koji imaju snažno dejstvo na druge životinje iste vrste.

Suze mužjaka glodara imaju takav efekat na ženke da ih čine prijemčivijim za parenje. Slepe krtice ispuštaju suze s ciljem umirivanja agresije njihovih dominantnih mužjaka. Suze ženki miševa sadrže supstance koje odvraćaju mužjake miševa od borbe, a suze mladunaca pacova pomažu u smanjenju agresije kod drugih životinja, kada se oni osećaju ugroženim. Prolivanje suza može dakle biti izuzetno efikasna odbrambena strategija.

Suze imaju uticaj i na ponašanje ljudi

Isti princip se očigledno odnosi i na ljude. U okviru studije, naučnici su uspeli da rasplaču šest žena starosti između 22 i 25 godina tako što su im prikazivali tužne filmove. Njihove suze potom su prikupljene u malim epruvetama, koje su potom muški učesnici studije mirisali.

Muškarci su udisali miris suza dok su igrali video-igricu koja je dizajnirana tako da izazove agresiju. U dodatnom eksperimentu, pomoću magnetne rezonance (MRT), merena je aktivnost mozga.

Muškarci koji su mirisali prave ženske suze, pokazali su 43,7 posto manje agresivno ponašanje nego oni koji su mirisali kontrolni rastvor bez suza. MRT-skeniranje mozga pokazalo je da miris ženskih suza smanjuje moždanu aktivnost u delovima koji imaju veze sa agresijom.

„Pokazali smo da suze aktiviraju receptore mirisa i da menjaju moždane krugove povezane s agresijom. Tako se značajno smanjuje agresivno ponašanje“, kaže glavni autor studije Noam Sobel sa izraelskog Vajcman-instituta.

Autorke i autori takođe su uspeli da dokažu da se kod muškaraca koji su osetili miris emotivnih ženskih suza nivo testosterona smanjio, kao i njihovo seksualno uzbuđenje. Naučnici zato procenjuju da suze deluju i kao neka vrsta zaštitnog plašta kod ljudi, koji, pomoću hemijskih supstanci, štiti od agresije.

Suze su često važne za preživljavanje

Autori studije smatraju da delovanje suza može da ima važnu ulogu i u neverbalnoj komunikaciji, na primer, kod beba. „Dojenčad ne mogu da govore, pa oslanjanje na takve signale može biti ključno za njih da se zaštite od agresije“, navodi se u studiji.

Rezultate studije sada bi trebalo detaljnije proširiti. „Već nam je bilo poznato da miris suza snižava nivo testosterona kod muškaraca, a da snižavanje testosterona ima veći učinak na agresivno ponašanje kod muškaraca, nego kod žena“, ističu autori. „Sada moramo da proširimo naše istraživanje na žene, kako bismo dobili sveobuhvatniju sliku.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *