Naše priče

Nastavnike nema ko da zaštiti (VIDEO)

U Osnovnoj školi „Dr Dragiša Mišović“ u Čačku roditelj jednog učenika je na zakazanom razgovoru kod direktorke škole napao nastavnike, prvo verbalno a zatim i fizički, jer je bio nezadovoljan uspehom svog deteta.

Čačanski sindikat obrazovanja tvrdi da su za to dete intervenisali i visoki gradski funkcioneri pa postavljaju pitanje kakva se poruka šalje deci. Ovo je drugi napad na nastavnike u čačanskim školama za deset dana a koji se završio bez ikakve reakcije tužilaštva.

Da se verbalni i fizički napad na nastavnike u školi dogodio 21. jula javnost je posle šest dana obavestio Sindikat obrazovanja Čačak, navodeći da je roditelj Ž.Č. bio nezadovoljan uspehom svog deteta.

Direktorka škole kao ni zaposleni i dalje ne žele da govore o ovom incidentu, iako je zbog celog slučaja pozvana policija i tužilaštvo.

– Roditelj je imao zakazamn sastanak kod direktora škole gde je došao po svom zahtevu jer je njegova ćerka imala tri nedovoljne ocene. To je bilo verifikovano na odeljenskom veću. On je pri dolasku na sastanak imao sukob sa nekim nastavnicima u toj školi koji se nalaze na svom radnom mestu – navoidi Vladimir Adžić iz Sindikata obrazovanja Čačak.

Sindikat tvrdi da su pritisak na nastavnike da se učeniku poprave ocene vršili i čelnici grada, ali i razni uticajni ljudi iz Čačka, na koje se roditelj prilikom incidenta i pozivao.

Zamenik gradonačelnika kaže da je čuo za ceo slučaj ali da ne zna da li je i ko od funkcionera vršio pritisak na zaposlene u školi.

– Čuo sam za slučaj, ali ne znam za detalje. To je u Čačku izlovan incident, ali nažalost na nivou Srbije sve češće se događa. Lično sam mišljenja da tu nešto mora da se uradi kako bi se zaštitili prosvetni radnici – kaže Vladan Milić.

A oni koji bi trebalo da to rade, policija i tužilaštvo, do sada se nisu pokazali da su na visini zadatka. Ovo je drugi incident za deset dana koji se dogodio u čačanskim školama a koji je ostao bez reakcije državnih organa. Učiteljicu Vesnu Jerotijević u školi je, pred učenicima,  verbalno napao vlasnik lokalnog portala koji je blizak SNS nezadovoljan što se politički angažovala u jednoj grupi građana.

 Postupajući javni tužilac nije bio ni za kakvu meru jer je smatrao da tu ne postoji ništa uvredljivo. Da li je uvredljivo kada vas neko verbalno uznemirava na času? Taj čas u tom trenutku jeste bio napolju, u školskom dvorištu, ali zvono za početak časa je već bilo, u toku časa krećete sa učenicima i neko vam dobacuje na sred školskogh dvorišta. Niko se ne pita da li je to uzmeniravajuće ne samo za prosvetnog radnika nego i za decu koja su u tom trenutku prisutna, za roditelje koji čekaju decu koji to takođe slušaju – kaže Vesna Jerotijević.

Sindikat zbog toga traži da se školama odobri fizičko obezbeđenje ali i najavljuju promenu načina borbe jer apeli ali i tragični događaji nisu ništa promenili u odnosu prema nastavnicima.

– Kada nešto samo tako retotirčki osudite a ništa konkretno ne preduzmete ne možete očekivati da će se nešto drugačije desiti, promeniti, i da će sledeći put biti neki drugi ishod – kaže Vesna Jerotijević.

– Sigurno ćemo se i na nivou Sindikata obrazovanja Čačak organizovati na neki drugi način i još oštrije reagovati na ovakve stvari – poručio je Vladimir Adžić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *