Nauka

Nova „zlatna groznica“: Traži se geološki vodonik

Geološki vodonik, takođe poznat kao beli, zlatni ili prirodni vodonik, je gas ispod površine Zemlje za koji se veruje da nastaje reakcijama visoke temperature između vode i minerala bogatih gvožđem. Istraživači širom sveta sada traže geološki vodonik, resurs koji bi mogao pomoći čovečanstvu da se udalji od fosilnih goriva.

Vodonik je ključni element u energetskoj tranziciji ka održivim izvorima energije, ali proces njegove proizvodnje uglavnom podrazumeva korišćenje fosilnih goriva kao što su ugalj i prirodni gas, čime se stvaraju velike količine gasova staklene bašte.

Naravno, postoje ekološki prihvatljive metode proizvodnje vodonika. Zeleni vodonik se proizvodi iz viška obnovljivih izvora energije koristeći čistu električnu energiju (sunčevu ili energiju vetra) za elektrolizu vode, ali je ovaj proces trenutno skuplji od proizvodnje sivog vodonika iz prirodnog gasa reformisanjem metana.

U tom kontekstu je raslo interesovanje za geološki vodonik, a sada se traži u SAD, Kanadi, Australiji, Francuskoj, Albaniji, Španiji, Kolumbiji i Južnoj Koreji.

Tome u prilog govori istraživanje koje je u martu objavila konsultantska kuća Ristad Energi, a koje je pokazalo da je krajem prošle godine 40 kompanija tražilo prirodna nalazišta vodonika, četiri puta više nego 2020. godine.

Geološki vodonik slučajno su otkrili radnici kanadske kompanije Hidroma još 1987. godine u zapadnoafričkoj državi Mali, u malom selu oko 60 kilometara od glavnog grada Bamaka. Probušili su zemlju u potrazi za vodom, ali su umesto toga pronašli obilje lako zapaljivog gasa bez mirisa. Ubrzo su zapušili bunar i zaboravili na njega.

Dve decenije kasnije, istraživanje na lokaciji pronašlo je izvore geološkog vodonika koji se sada koristi za napajanje malijskog sela Bourakebougou.

Najveće otkriće u Francuskoj

Prošle godine, istraživači u severoistočnoj francuskoj pokrajini Loreni otkrili su možda najveće nalazište prirodnog vodonika na svetu do sada, otkriće koje je dodatno podstaklo ljude da razmotre potencijal vodonika u kontekstu tranzicije čiste energije.

„Prirodni vodonik je izazvao veliko uzbuđenje, ali je pomalo neizvesno govoriti o njegovom potencijalu jer nijedan od ovih projekata nije počeo sa proizvodnjom i ekstrakcijom vodonika – osim onog u Maliju“, rekao je Minh Khoi Le, šef istraživanja vodonika. u Ristad energiju. On je dodao da ima još „mnogo pitanja“ oko cele priče o prirodnom vodoniku, ali izgleda da bi ideja mogla da poleti.

„Ponekad želimo da trčimo pre nego što prohodamo“, rekla je Ana Marija Jaler-Makarevič, energetski analitičar na Institutu za energetsku ekonomiju i finansijsku analizu (IEEFA), naglašavajući da prvo treba da pronađemo način da zamenimo sivi vodonik zelenim.

Takođe, grupa akademika, naučnika i inženjera okupljenih u Koaliciji za nauku o vodoniku nedavno je na svom blogu istakla da geološka otkrića vodonika trenutno snabdevaju svet sa manje dnevne energije od jedne vetroturbine.

„Uprkos nedavnim otkrićima visokog profila od Francuske do Albanije, jedina dokumentovana bušotina za proizvodnju vodonika na svetu nalazi se u Maliju, koja proizvodi skoro čist vodonik iz plitkog rezervoara po veoma niskoj stopi od oko pet do 50 tona godišnje. To je ekvivalentno 0,3 do tri barela nafte dnevno – izlazna snaga manja od jedne desetine vetroturbine srednje veličine“, naglasio je geostrateg i energetski konsultant dr Arnout Everts.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *