Nauka

Nvidia predstavila novi čip koji radi 30 puta brže

Kompanija Nvidia predstavila je u ponedeljak na godišnjoj konferenciji za programere GTC 2024 svoj najnoviji čip koji je 30 puta brži u nekim zadacima od prethodnih modela. Izvršni direktor kompanije Jensen Huang započeo je konferenciju nizom najava osmišljenih da Nvidia zadrži dominantnu poziciju u industriji veštačke inteligencije.

Huang je detaljno opisao novi set softverskih alata koji će pomoći programerima da lakše prodaju AI modele kompanijama koje koriste tehnologiju Nvidije, čiji kupci uključuju većinu najvećih svetskih tehnoloških firmi.

Najave čipova i softvera predstavljenih na GTC 2024 pomoći će da se utvrdi da li Nvidia može da zadrži svoj udeo od 80 odsto na tržištu za AI čipove. Nvidia, nekada poznata među entuzijastima kompjuterskih igrica, udvostručila je prodaju u protekloj fiskalnoj godini kada je premašila 60 milijardi dolara prihoda, prenosi Rojters.

Akcije kompanije Nvidia ojačale su za 240 odsto u poslednjih 12 meseci, što je čini trećom najvrednijom kompanijom na američkoj berzi, iza Majkrosofta i Epla. Novi čip kompanije Nvidia pod nazivom B200 brži je 30 puta u rešavanju zadataka kao što je serviranje odgovora čet bota.

Nvidia je saopštila da veliki kupci, uključujući Amazon, Gugl, Majkrosoft, OpenAI i Orakl očekuju da će koristiti novi čip u uslugama računarstva u oblaku i sopstvene ponude AI. Nvidia takođe prelazi sa prodaje pojedinačnih čipova na prodaju sistema. Njena najnovija interacija sadrži 72 AI čipa i 36 centralnih procesora. Sadrži ukupno 600.000 delova i teška je 1,36 kilograma.

Mnogi analitičari očekuju da će tržišni udeo kompanije Nvidia pasti za nekoliko procenata u tekućoj godini, jer novi proizvodi konkurenata dolaze na tržište, a najveći kupci Nvidije prave svoje čipove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *