Finansije

Od sledeće godine potrebna dozvola za ulazak u zemlje EU

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno „putno odobrenje“ za ulazak u zemlje članice Evropske unije (EU).

Jednokratna prijava za odrasle od 18 do 70 godina starosti biće sedam evra, dok će za maloletne i starije od 70 godina biti besplatna, a dobijena potvrda važi za putovanja u sve zemlje članice EU u naredne tri godine.

NATAS je još saopštila da su ovogodišnji letnji aranžmani poskupeli 26 odsto u odnosu na isti period 2023. godine, a tražnja je porasla 9,4 odsto.

Najviše su poskupeli aranžmani za Grčku, zbog rasta cena smeštaja i prevoza, a najmanje za Crnu Goru, Hrvatsku i Italiju.

Smeštaj u Grčkoj, posebno u hotelima, poskupeo je, kako je navedeno, 36,7 odsto, u odnosu na 2023. godinu, a srpske turističke agencije su ove godine, smanjenjem marže, kompenzovale to poskupljenje.

Dodaje se da su ponude srpskih turstičkih agencija jeftinije u odnosu na ponude u zemljama u okruženju, a to se najviše odražava na plate zaposlenih u turističkim agencijama koje su sa prosekom 57.130 dinara, među najnižim u Srbiji.

Srbija se nalazi na petom mestu po rastu broja stranih turista u 2023. godini, za 15 odsto više nego 2019. godine, koja je najbolja godina turizma u svetskim okvirima, podaci su Svetskog saveta za turizam.

Po broju turista, Srbija se nalazi na 60. mestu svetske liste sa oko dva miliona turista godišnje, što je sa povećanjem od 15 odsto, oko 300.000 turista više nego 2019. godine.

Najveći broj stranih turista su, kako je navedeno, „individualci, dok je broj dolazaka organizovanih turističkih grupa nedovoljan, a najpopularnija destinacija je i dalje Beograd.

Kako bi se povećao broj turista, kako su naveli iz NATAS-a, potrebno je poboljšati ponudu i kapacitete domaćih receptivnih agencija i raditi na ponudama za kinesko i za tržišta zemalja zapadne Evrope.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *