Izbor UrednikaNaše priče

Prvi stakleni vidikovac izgrađen u Vrnjačkoj Banji

Vrnjačka Banja ove godine obeležava 17 vekova postojanja i u proslavu ovog jubileja ulazi sa novim turističkim atrakcijama i manifestacijama.

Prvi stakleni vidikovac u Srbiji, otvoren je u Vrnjačkoj Banji prvog februarskog vikenda. Čelična konstrukcija ukupne površine 60 kvadrata (deking dopunjen sa 22 kvadrata staklenih ploča radi atraktivnosti) podignuta je na Crkvenom brdu na 24 metara visine u odnosu na Promenadu, između Paviljona vidikovca i Muze sa feniksom.

On je uklopljen u sam ambijent sa minimalnim uticajem na prirodu: nisu razbijane stene niti je sečeno drveće.

Po rečima Milutina Dumanovića, pomoćnika predsednika opštin, konfiguracija terena i nepristupačnost usložili su projekat, a bezbednost je svakako bila na prvom mestu, pa su odrađena ozbiljna geološka i statička ispitivanja. Ceo projekat odrađen je po najvišim standardima, a svaki kvadrat vidikovca može da izdrži 1500 kilograma, ili petnaestak ljudi, što je više nego dovoljno da se osećate apsolutno sigurno.

Projektnu dokumentaciju je odradilo je Preduzeće za projektovanje i inženjering Ekopolis Beograd, izvođač radova je Arhitektonsko preduzeće ArTech inženjering iz Beograda, a ceo projekat vrednosti 16 miliona dinara finansirala je Opština Vrnjačka Banja.

„Zaista smo ponosni na naš stakleni vidikovac s obzirom da je prvi u Srbiji i sa koga se pruža najlepši pogled na našu Vrnjačku Banju. Ovo je druga atrakcija, svi znaju da smo prošle godine izgradili i pustili u funkciju Panoramski točak, najviši na Balkanu. U planu je da ove godine počne izgradnja gondole ka planini Goč koju će graditi porodica Đoković. Osim toga, sve posetioce i ove godine očekuje veliki broj manifestacija i koncerata: Podsećam na Love fest, Vrnjački karneval, Festival filmskog scenarija, na Dane Danila Bate Stojkovića“, kaže Mina Stanojević iz Turističke organizacije Vrnjačke Banje.

U nastavku još jednom idemo u Vrnjačku Banju koja ove godine obeležava 17 vekova postojanja i u proslavu ovog jubileja ulazi sa novim turističkim atrakcijama i manifestacijama. Ali o svemu tome će detaljnije naš Nebojša Jovanović. Nebojša, u samom centru banje nova atrakcija, stakleni vidikovac.

Posted by Pokreni se on Недеља, 04. фебруар 2024.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *