Naše priče

RASKRSNICA PUTEVA ORONULA I ZAPUŠTENA

Još u staroj Jugoslaviji Preljina kod Čačka bila je poznata kao važna raskrsnica puteva. Tu prednost Grad Čačak nije iskoristio pa je Preljina danas prilično zapuštena. Na poziv meštana tamo se našao i naš Nebojša Jovanović.

Nebojša, uz pomoć sagovornika, nam dočarava kako sada izgleda Preljina i koji sve problemi muče njene stanovnike?

„Preljina je devastirana, evo kako izgleda nekadašnji Dom kulture, ruglo i sramota. Još krajem devedesetih godina, zbog tadašnje situacije objekat je izgubio svoju namenu. Imali smo bioskopsku salu gde su se, u saradnji sa čačanskim bioskopom Sutjeska, prikazivali filmovi. Bina, za kulturnoumetnička društva, ma sve je stravično. Pored toga, u Preljini su zatvorene veterinarska stanica, filijala čačanske banke, apoteka, potom, stomatološka ambulanta ne radi. Ništa mi nije jasno“, kaže Jaroslav Jovašević i ukazuje na podatak.

Preko 200 firmi posluje u Preljini.

„Pa da, ali problem je što se novac, koji je ovde zarađen, ne vraća u Preljinu nego odlazi u Beograd. Dakle, problem je u zakonima. Grad Čačak, od Beograda, dobija na kašičici novac, a i on raspoređuje po MZ na kašičicu. Šta reći kada nemamo ni trotoare, kada kotlarnica radi na ugalj, a gas je prošao pre 20 godina. Ovo mesto je nekada bilo poznatije i od Čačka“, konstatuje  Jaroslav Jovašević.

N. Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *