KulturaNaše priče

Spomen soba Danila Bate Stojkovića u Vrnjačkoj Banji (FOTO, VIDEO)

Povodom obeležavanja 22. godišnjice smrti velikana srpskog glumišta Danila Bate Stojkovića, 16. marta u Vrnjačkoj Banji biće otvorena njegova spomen soba. Kako je najavljeno, prisustvovaće glumci Nada Blam, Boško Puletić, Milan Milosavljević, Kristina Vuletić, kao i mladi umetnici Fakulteta dramskih umetnosti.

Karko kaže Batin prijatelj, Nikola Džamić za Novu on je kao dete dolazio u ovo turističko mesto da sprema popravne ispite kod dvanaest godina starijeg brata Živorada. On je bio učitelj na Goču i inicijator izgradnje ove „kuće znanja“.

Bata je još kao mlad zavoleo Vrnjačku Banju, da bi kasnije dolazio na filmske i pozorišne predstave. Banjskoj publici se poslednji put poklonio 1998. godine kada je dobio zlatnik sa likom Cara Konstatina za svoja ostvarenja„, ispričao nam je Nikola.

Kako kaže, Batu je upoznao daleke 1995 godine. Na naše pitanje gde se to dogodilo naš sagovornik odgovara:

U pitanju je restoran koji je držala, u to vreme, Stana Cica Simić. Spremala je predivna jela kojima je on bio oduševljen. Uvek je nešto eksperimentisala oko hrane kako bi Bata bio zadovoljan. I zaista je bio oduševljen„, kaže Nikola Džamić.

Prema njegovim rečima, od dana upoznavanja do Batine smrti, Banjčani i gosti su ga veoma poštovali.

„Bio je ogromna institucija u profesionalnom smislu, ali isto tako veliki prijatelj i čovek. Voleo je stare kafane, atmosferu koja ih je krasila, konobare, kuvare, kao i zanimljive muzičke sastave“, priča Nikola, napominjući da su ga svi u banji doživljavali kao velikog prijatelja.

Džamić naglašava da Danilo nikada nije dao da neko drugi plati račun, a znao je i da pozove telefonom da ponudi pomoć ukoliko je bila potrebna.

„Bio je toliko veliki i skroman. Poštovao je naše porodice i brinuo se za njih. Danas u banji ima svoje stablo, hrast koje smo zasadili i drugim velikanima srpskog glumišta“, zaključio je Nikola Džamić za Novu.

„Dok sam živ, neću izlaziti iz Vrnjačke Banje“. To je za života često znao da kaže legenda jugoslovenskog glumišta Danilo Bata Stojković. Na te reči nisu ostali ravnodušni prijatelji i žitelji Vrnjačke Banje, koji rešili da trajno sačuvaju uspomenu na legendarnog glumca. Naš Nebojša Jovanović se nalazi u Memorijalnoj sobi Bate Stojkovića.

Posted by Pokreni se on Недеља, 04. фебруар 2024.

Po rečima tamošnjeg direktora Turističke organizacije, Ivana Trifunovića, amfiteatar nosi ime Danila Bate Stojkovića.

„Njegovu radnu sobu smo dobili od naslednice Radmile Pavlović. Oko amfiteatra su staze Patrijarha Pavla i trudićemo se da lik i delo ovog sjajnog čoveka i umetnika budu sačuvana od zaborava. Ujedno, i trajna briga svih žitelja Vrnjačke Banje“, kaže direktor TO za Novu.

Predsednik opštine Vrnjačka Banja, Boban Đurović kaže da je urađena kompletna rekonstrkcija amfitetatra da bi bio dostojan velikog pozorišnog i filmskog umetnika.

„To je prelep prostor gde se, uglavnom, održavaju filmske i pozorišne svečanosti. Drago mi je da Batu, na neki način, možemo smatrati Vrnjčaninom budući da je više od tri decenije dolazio kod nas, a banju je nosio u srcu“, kaže Boban Đurović za Novu.

Inače, povodom obeležavanja 22. godine od smrti Bate Stojkovića planiran je i prateći program. Biće prikazana projekcija filma „Bata u Vrnjcima“, postavljena spomen ploča u čast njegovog brata Žike Stojkovića u OŠ „Goč“, a nastup će imati i aleksinačko Gradsko pozorište Teatar 91.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *