Naše pričeNauka

Šta sve ima i može pametna kuća čačanskih studenata (VIDEO)

Nekadašnji učenici čačanske Tehničke škole osmislili su i napravili pametnu kuću sa željom da se  predstavi kako razvoj tehnologija može pomoći svim  ljudima. I gde god su se u svetu pojavili pojavili na takmičenjima vraćali su se sa priznanjima i nagradama.

Učenici čačanske Tehničke škole osmislili su i napravili pametnu kuću sa željom da se ljudima predstavi kako razvoj tehnologija može pomoći svim ljudima. I gde god su se u svetu pojavili pojavili na takmičenjima vraćali su se sa priznanjima I nagradama. Mladi tim čačanskih inovatora dobio je poziv za učešće na Sajmu inovacija u Moskvi.

Za odlazak na Sajam potrebna im je finansijska pomoć. Pokrenuli su donatorsku kampanju preko sajta Donacije.rs i pozivaju sve čačanske firme i pojedince da doniraju, u skladu sa svojim mogućnostima.

Posted by Volim Čačak on Уторак, 20. фебруар 2024.

Pametne kuće čine život lakšim i prijatnijim. Omogućavaju kontrolu različitih uređaja i funkcija u kući pomoću pametnih sistema. Neke od prednosti izgradnje pametnih kuća su veća udobnost, manja potrošnja energije, povećana sigurnost, prilagodljivost, ušteda vremena, olakšan život starijim i osobama sa posebnim potrebama, smanjenje troškova održavanja, dugoročna ušteda, brojne ekološke prednosti i dr.

Kroz ovaj projekat pokazano je kako se može ostvariti:

→  Manja potrošnja energije: Senzor temperature upravlja uključivanjem/isključivanjem sistema grejanja ili hladjenja. To znači manje račune za struju i gas.

→  Povećana sigurnost: Senzor reaguje na prisustvo osoba u prostoriji. Možete pratiti šta se dešava u i oko kuće i brzo reagovati na nepravilnosti.

→  Pomoć za starije i osobe s posebnim potrebama: Pametni uređaji mogu pomoći starijim osobama i osobama s posebnim potrebama da samostalno upravljaju svojim domom. Aplikacija na telefonu se koristi za uključivanje svetla, grejanja, zalivanje biljaka i dr.

→  Smanjenje troškova održavanja: Sistem pametnih kuća može brzo reagovati na potencijalne probleme, sprečavajući veće štete i troškove popravki.

  Dugoročna ušteda: Iako može biti trošak za instalaciju, pametni kućni sistemi mogu dugoročno smanjiti troškove energije i održavanja, što vam štedi novac.

→  Ekološke prednosti: Energetska efikasnost pametnih kuća pomaže u smanjenju uticaja na okolinu putem manje potrošnje energije. Takodje, može se kombinovati sa ugradnjom solarnih panela.

Mladi tim čačanskih inovatora dobio je poziv za učešće na Sajmu inovacija u Moskvi.

Za odlazak na Sajam potrebna im je finansijska pomoć. Pokrenuli su donatorsku kampanju preko sajta Donacije.rs i pozivaju sve čačanske firme i pojedince da doniraju, u skladu sa svojim mogućnostima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *