Finansije

Šta sve poskupljuje od 1. maja

Novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto važiće od 1.maja. Međutim, još se ne zna koliko će tačno poskupeti gorivo, duvan ili kafa

Evropska unija je svojim članicama ostavila odrešene ruke u vođenju akcizne politike i stopa koje će primenjivati. A kako je u Srbiji?

„Jedna mogućnost je da stopa povećanja akciaza bude prikazana u procentu vrednosti, druga je da bude specifičan porez što znači da se naplaćuje po jedinici potrošenog dobra i treća mogućnost je da postoji kombinacija ta dva. U Srbiji postoje sva tri oblika“, kaže objašnjava Snežana Ugrinov iz Fiskalnog saveta.

Nova akciza sa PDV-om na gorivo biće veća od 4,5 do 5,7 dinara, ali to ne znači da će za toliko poskupeti i gorivo. Vozače bi najviše obradovalo kada bi se ponovila situacija iz oktobra prošle godine, kada je poslednji put usklađivana akciza.

Kafa skuplja zbog više faktora

„Cena dizela je bila 214 dinara i nije promenjena. Cena benzina je čak pala, a akciza je povećana. Zato što su drugi parametri tome doprineli“, rekao je Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije za javni servis.

Dok su kod goriva mogući svi scenariji, vrlo je verovatno da ćemo piti skuplju kafu i to ne samo zbog povećane akcize.

„Ovo povećanje akciza će u narednom periodu sigurno rezultirati daljim rastom cena kafe, imajući u vidu da proizvođači, odnosno prodavci kafe, imaju trenutno veoma male marže i nije realno očekivati da će oni da smanje svoju zaradu“, kaže dr Duško Bodroža sa Instituta ekonomskih nauka.

Poskupeće i cigare, ali i rakija

Cigarete u Srbiji su ponovo poskupele, a nove cene će važiti od 7. maja.

Dosadašnja praksa je bila da proizvođači uglavnom podižu cene za 10 dinara po paklici cigareta, što je, čini se, poštovano i sada.

Cilj izmena akciza na cigarete je usklađivanje sa standardima Evropske unije, po kojima bi do 2025. država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, što je 1,8 evra po paklici, tako da će nakon poskupljenja u narednoj godini biti iste cena kao u državama EU.

U prošloj godini tri puta je bilo poskupljenje, jer je Vlada u oktobru povećala akcize na cigarete za osam odsto, što je uticalo da proizvođači podignu cene za 10 dinara. Sa tim uvećanjem, država po jednoj paklici prihoduje 90,99 dinara.

Za oko 20 do 30 dinara, zavisno od zapremine i jačine alkohola, poskupeće i rakije.

Ivan Bogdanović iz kompanije „Sokolova rakija“ objasnio je da na poskupljenje rakije ne utiče samo povećanje akcize na alkohol. Već i veća cena goriva ili na primer manji prinosi voća zbog vremenskih uslova .

Deset odsto državi

„U slučaju akciza koje se definišu u specifičnom iznosu, znači u fiksnom iznosu po jedinici potrošnje, postoji rizik da njihova realna vrednost pada i sada države, da bi obezbedile stabilne prihode, posežu za mehanizmima njihovog usklađivanja sa rastom cena. To i Srbija koristi“, kaže Snežana Ugrinov iz Fiskalnog saveta.

Oko 10 odsto ukupnih javnih prihoda država ubira upravo od akciza. To je više od evropskog proseka, ali ne zbog visine akciza već zbog veće potrošnje akciznih proizvoda kod nas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *