Kultura

Vanja Milačić o komadu koji zatvara program u prestonici kulture

Ljubavna priča Krune Mihailović i Jovana Obrenovića, rođenog brata kneza Miloša, biće premijerno izvedena 19. marta na velikoj sceni Kulturnog centra Čačak, u produkciji Gradskog pozorišta Čačak i u saradnji s Centrom za kulturu Vuk iz Beograda. Ova predstava zvanično je poslednji program Čačka, prve prestonice kulture Srbije – „Čačanska rodna“.

Glavne uloge nose Stefan Bundalo i Anica Petrović, a idejni kreator komada je glumica Vanja Milačić, koja je uradila i dramatizaciju prema tekstu Milkice Miletić.

– U srpskoj istoriji su fascinantne okolnosti iz kojih su se izrodile savršene, jake i tragične ženske sudbine. Neke su vidljive, neke su zataškane i skrajnute. Ono što je zajedničko tim životnim pričama jeste da današnja jaka žena ima jaku pretkinju čiji genetski materijal nosi. Kruna je bila prva žena Jovana Obrenovića, prva žena koja nije uspela da odgovori na pritiske dinastičkih kriterijuma, žena koja je htela da bude „obična“, a život joj je priredio sve osim običnosti i proseka. Danas je vreme koje govori o vremenu u kojem se ćutalo.

– Zato je Kruna žena o kojoj danas treba glasno govoriti. Nadežda Petrović, Tanasko Rajić, Kruna Obrenović su ličnosti čije priče uspevaju da nađu put do pozorišne scene i da se tu pozicioniraju tako da postaju kulturološko blago, koje će publika razumeti i voleti. Umetnički tim koji čini predstava „Kruna Jovanova“ još jedan je produkt i poklon grada Čačka, koji voli svoju istoriju i neguje svoje kulturno nasleđe – izjavila je Vanja.

Režija je poverena reditelju Nikoli Kljajiću, scenografiju je uradila Jovana Stefanović, kostime Marta Čkonjević, muziku je napisao Nikola Smolović, dok dizajn potpisuje Ana Krbanjević. Ostaje samo da se ova titula prenese na sledeći grad, a to će biti učinjeno simboličnim Vozom kulture, koji će iz Čačka stići u Užice, na svečano otvaranje druge prestonice kulture Srbije 21. marta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *