Priroda

VELIKI BROJ PASA LUTALACA UGROŽAVA ŽIVOTINJE I TURISTE

Meštani Bogutovca nadomak Kraljeva mesecima se žale na veliki broj napuštenih pasa lutalaca koji napadju domaće životinje, ali i turiste. Zbog toga smo ovoga dana u Bogutovcu gde se nalazi novinar Nebojša Jovanović. Nebojša, sa svojim sagovornicima, pokušava da datira od kada postoji taj problem i odakle toliki broj pasa, s obzirom da se ne radi o području koje je previše naseljeno.

„Lutlice prave probleme ljudima, životinjama…Sada smo u dvorištu škole i psi prave probleme deci koja se boje. Zoohigijena, ako odveze tri psa, vrati deset, i to je to. Vlasnik sam psa i znam kakve probleme imamo kada ga vodim u šetnju, svašta se tu dešava“, podvlači meštanin Bogutovca Bojan Adžić.

I predsednik lovačkog udruženja Kraljevo Uroš Đoković ukazuje na probleme koje prave psi lutalice o čemu našem Nebojši govori:

„Psi i mačke bez poznatog vlasnika, rekao bih, prave katastrofalne štete. Kada uđu u lovišta, a gladni su, moraju nešto jesti i tada nam stradaju fazanska pilad, fazani, jarebice, zečevi…Od formiranih čopora nastradaju i nešto krupnije životinje poput, laneta ili teleta. Oko hiljadu, hiljadu i po fazana je postradalo. Postoji lanac ishrane, to je normalno, ali ako neko nadvlada po brojnosti u tom lancu, postradaju mnogi drugi. Zbog toga se mora naći sistemsko rešenje, institucije koje su zadužene za ovaj problem moraju bolje raditi svoj posao. Nekadašnjim zakonom smo imali obavezu da redukujemo broj predatora kako bi se sačuvala ugrožena divljač i domaće životinje. Zakon iz 2010 godine je ukinuo to pravo i obavezu. Zakon o dobrobiti životinja je takav kakav jeste i ostaje nam da se plašimo za našu decu, ali i ugrožene životinske vrste“, kazao je Uroš Đoković.

Jedno od rešenja je otvaranje azila za pse lutalice čime bi meštani, turisti i ugrožene životinje bili bezbedni.

Nebojša J.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *