Najčitanije

DESET GODINA OD VELIKIH POPLAVA

Meštani Ljubić Keja, u Čačku, obeležavaju deset godina od velikih poplava koje su zahvatiule ovaj grad nanoseći ogromnu štetu na stambenim objektima. Zbog toga smo na licu mesta zajedno sa našim Nebojšom Jovanovićem koji proverava šta se promenilo za ovih 10 godina i koliko je Ljubić Kej danas bezbedniji. Deceniju, od velikih poplava, sugrađani su obeležili sadnjom drveća i formiranjem parka.

„Trenutno nismo bezbedniji, ali se grad dozvao pameti. Krenuo je sa pravljenjem crpne stanice i smatram da ćemo do kraja godine biti sigurni“, ističe Aleksandar Sretenović.

Pre deset godina voda je napravila veliku štetu. Šta je do sada urađeno?

„Lokalnoz zajednici, državi Srbiji i JP Srbija vode smo sugerisali da se izgradi crpna stanica. Voda iz Prijevora, Trbušana i sa Ljubić brda dolazi u jednu tačku. Kada Moravac naraste voda nema gde pa je jedino rešenje da se voda prepumpava u Moravu. To je jedino rešenje za 20.000 građana koji ovde žive“.

Uspela Vam je inicijativa da ova KP postane javna površina i park za deo grada.

„Tako je i zbog toga smo kupili sadnice, 18 smo namenili za decu postradalu u Ribnikaru, Duboni i Orašju, a preostala četiri posvećena su čuvaru i trojici naših članova koji više nisu među nama. Mi smo bili malo uporniji i nadam se rešili problem. Naš cilj je da rešavamo, ukazujemo na probleme sugrađana, utičemo na vlast ma koja bila. MZ je pomislila da smo mi njima problem, da želimo da ih sklonimo, kasnije su shvatili da nemamo takve ambicije. Inače, MZ služe samo za ostvarivanje ličnih potreba jer je sve centralizovano što na nivou grada što države. MZ treba ukinuti da se ljudi ne zaluđuju da one nečemu služe“, zaključio je član Udruženja Poplavljeni 1965. i 2014. godine, Aleksandar Sretenović iz ČAČKA.

N. Jovanović

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *