GIBANICA, HIT U LONDONU, U ČEMU JE TAJNA?
Prošle godine komplet lepinja proglašena je za najbolji svetski doručak 2023. godine. Ali na svetskoj gurmanskoj lestvici polako se probija još jedan naš specijalitet, a u pitanju je gibanica. I gde se pravi najbolja gibanica nego u Zapadnoj Srbiji, zbog toga smo u Čačku. Londonski Gardijan pisao je o našoj gibanici i kako se pravi, pa u čemu je tajna dobre gibanice i kako se ona pravi u Zapadnoj Srbiji otkriva nam Nebojša Jovanović i njegova sagovornica.
„Pravićemo gužvaru koju sam za 27 godina napravila preko 300 puta. Šta je potrebno? Kore, kisela voda, ulje, jaja, prašak za pecivo…Takođe, sir i kajmak koji je sjedinjen. Napravila sam smesu za dve bogatije gibanice, četiri, pet jaja. Ništa specijalno, ali bez masti, malo, gibanica ne može da bude lepa. Bitno je i kakve su kore. Inače, pravim 30 vrsta gibanica, sa suvim šljivama, slaninom…dobila je najviše nagrada. Prvo ide donja kora, pa se gužvaju i slažu kore“, ispričala je i demonsrirala Mladena Gojković iz SRPSKOG JELEKA.
Pogledajte niz fotografija: