Finansije

Koliko košta refinansiranje keš kredita

Najniža kamatna stopa po kojoj može da se refinansira dinarski kredit u Srbiji trenutno iznosi 8,95 odsto, koliko iznosi promotivna ponuda jedne banke. Još dve nude keš kredite sa kamatnim stopama ispod 10 odsto. Ovi procenti su, nažalost, izuzetak i uglavnom su u ponudi banaka koje žele da privuku klijente zadužene kod drugih.

Za mesec dana građani Srbije uvećali su dug po gotovinskim kreditima za 10,38 milijardi dinara, što je oko 88 miliona evra, pokazuju aprilski podaci Kreditnog biroa pri Udruženju banaka Srbije.

U odnosu na april prošle godine, dug stanovništva po osnovu keš kredita povećao se za 7,7 odsto.

Kada je reč o kamatnim stopama, prema Izveštaju o inflaciji Narodne banke Srbije, u prvom tromesečju ove godine prosečna vrednost kamatnih stopa na novoodobrene gotovinske kredite bila je 12,3 odsto.

„Promotivne akcije za gotovinske kredite kod pojedinih banaka uticale su na smanjenje kamatnih stopa na nove dinarske kredite stanovništvu za 0,2 procentna poena na 12,3 odsto u martu 2024“, navela je NBS u najnovijem Izveštaju o inflaciji.

Kada je reč o konkretnim ponudama refinansirajućih gotovinskih kredita koje banke objavljuju na svojim sajtovima, kamatne stope za refinansiranje gotovinskih dinarskih kredita u bankama u Srbiji kreću se uglavnom od 10 do preko 15,95 odsto godišnje, kada je reč o fiksnim stopama.

Ovi procenti su i veći od 18 odsto kada korisnik koji zajmi keš kredit ne želi da prebaci platu u banku u kojoj se zadužuje.

Cenu kredita nižu od 10 odsto nudi svega nekolicina banaka i to uglavnom za refinansiranje kredita u drugim bankama.

U pojedinim bankama čak niža kamatna stopa važi samo za „nove“ klijente, dok postojeći mogu da se finansiraju po lošijim uslovima, odnosno višim kamatnim stopama.

Kada je reč o provizijama za obradu kreditnog zahteva, pojedine banke ih i dalje naplaćuju u iznosima od 0,5 do jedan odsto od iznosa kredita.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *