Društvo

Pri kraju pregovori Srbije i Evropske unije o litijumu

Pregovori između Srbije i Evropske unije za nabavku litijuma iz doline Jadra su pri kraju, a trenutno se razgovara o ekstrakciji, preradi i upotrebi litijuma, izjavio je član Evropske komisije Maroš Šefčovič

Pregovori između Srbije i Evropske unije za nabavku litijuma iz doline Jadra su pri kraju, rekao je nedavno potpredsednik Evropske komisije zaduženim za zelenu agendu, međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič.

On je naveo da se radi o poslednjim pravnim preprekama pre nego što se ostvari trgovinsko partnerstvo između EU i Srbije i naglasio „jedinstvenu poziciju“ Srbije vezano za minerale navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama EU, kao što je visokokvalitetni litijum, koji je nazvao „jedan od najboljih na svetu”.

Šefčovič je dodao da su trenutni razgovori sa Vladom Srbije usmereni na ekstrakciju, preradu i upotrebu litijuma.

Zasprodaja zdravlja

Navodi člana Evropske komisije Maroša Šefčoviča da se privode kraju pregovori sa vlastima u Srbiji o trgovinskom sporazumu koji bi omogućio prodaju i kupovinu litijuma iz doline Jadra su veoma ozbiljni, izjavio je član koordinacionog tela političke platforme Solidarnost Svetomir Nikolić.

„U jeku izborne kampanje za lokalne uprave, daleko od očiju javnosti, rasprodaje se zdravlje sadašnjih i budućih generacija stanovnika ove zemlje u zamenu za simbolične rudne rente i podršku domaćoj hibridnoj stabilokratiji u još jednom ciklusu zaduživanja i koruptivne raspodele plena između strane i domaće klijentele režimskih partija“, izjavio je Nikolić.

Nikolić je naveo da je otvoreno pitanje da li posle takvih vesti iko može da veruje da će „takozvani prijateljski nastrojen deo međunarodne zajednice stati u zaštitu naših građanskih i političkih prava pošto su spremni da zažmure na kršenje prava na život i zdravlje nas i naših potomaka“.

„Kao i mnogo puta do sada stanovnici naše zemlje su ostavljeni sami sebi u borbi koja se odvija svuda i na svakom mestu koje nam je dostupno, na našoj zemlji i na našim ulicama, ispred institucija ili u njima, na biračkim mestima i u skupstinama, na lokalnom i na nacionalnom nivou“, rekao je Nikolić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *