Drugo

Kvalitet mlečnih proizvoda u Čačku, kao i higijena, su na mlečnoj pijaci na najvišem nivou

Čak pet osoba je preminulo u Austriji pošto su konzumirali kajmak u kome se našla bakterija listerija. Ona se veoma često može naći u mleku i proizvodima od mleka. Kakav je kvalitet mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji, tačnije Čačku,  proveravao je za Novu Nebojša Jovanović koji je imao sagovornicu na čačanskoj mrsnoj pijaci.

„Posuda od pet litara je najmanja da bi se dobio kvalitetan kajmak. Što je mleka više i kajmaka je više. Mleko se skuva, pokrije, pa skine prekrivka i kajmačenje počinje. Sledećeg dana se pravi sir. Stari kajmak mora više da odstoji, priča Milomirka Popović koja pet decenija dolazi na pijacu.

Vi imate domaćinstvo koje je registrovano.

„To smo prvo morali da uradimo. Pedeset godina dolazim na pijacu, a higijena je uvek morala biti na najvišem nivou. Cene proizvoda su nepromenjene, ali se oseća kriza, kupaca je sve manje. Nekada kupci traže samo 200 grama kajmaka, šta ćemo takvo je vreme. Kada neko zatraži dve, tri kriške sira ja ih poklonim“. 

Upravnik pijace obavestio je našeg kolegu Jovanovića da na mlečnoj pijaci ima 56 zakupaca. Da je pijaca napravljena po svim propisima, da imaju rashladne vitrine, klimatizovani su za letnji period, mokri čvor je poseban, a svi prodavci moraju da imaju registrovana domaćinstva. Svako u domaćinstvu mora da ima posebnu prostoriju za preradu mleka, sanitarnu knjižicu dok se svakodnevno čisti mlečna pijaca, dezinfikuje…Inspekcijski organi rade redovne provere jer su mlečni proizvodi veoma osetljivi.

„Higijena je kod nas, na mlečnom delu, na najvišem nivou“, podvlači upravnik pijace Bogoljub Radisavljević.

N. Jovanović

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *