Nauka

Tri korisna saveta za uštedu goriva

Amerikanac Skoti Kilmer radio je kao auto-mehaničar 56 godina, a na svom Jutjub kanalu često daje savete vozačima. On je nedavno otkrio nekoliko trikova za manju potrošnju goriva.

Skoti je upozorio vozače da umesto skupih uređaja probaju da naprave sledeće tri korekcije u svom vozilu.

Pritisak u gumama

„Reći ću vam kako da proverite da li je pritisak u gumama dobar. Ako on nije u redu, guma će imati previše trenja i vaša potrošnja goriva će biti veća“, objasnio je.

Potrebno je pneumatike naduvati do nivoa navedenih u uputstvu za vozilo. Vozači koji to ne rade redovno mogu primetiti veću potrošnju goriva, a i gume se istroše mnogo brže. Da bi se ovo izbeglo, preporučuje se provera pritiska u gumama najmanje jednom u dve nedelje i pre bilo kakvog dužeg putovanja.

Prljav filter vazduha

Skoti je takođe rekao da vozači mogu uštedeti na računima za benzin i dizel tako što će proveriti da li je filter vazduha čist.

„Vaš automobil sagoreva hiljade kubnih centimetara vazduha, a to ne može efikasno da uradi sa začepljenim filterom“, napominje.

Uobičajeno je da se filteri vazduha u automobilu menjaju jednom godišnje ili ranije ako se vozilo često vozi u prašnjavim uslovima, kako bi se osiguralo da motor dobije dovoljno čistog vazduha.

Naglo kočenje i ubrzanje

Skoti savetuje vozače da izbegavaju nagla ubrzanja i kočenja. „Budite umereni u vožnji jer što se motor brže okreće, to više goriva troši“, naveo je.

Vlasnici automobila trebalo bi da izbegavaju rad motora iznad 2.500 obrtaja u minuti, piše britanski „Express“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *