Naše pričeNauka

POČELO BROJANJE RODA

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije počelo je da vrši popis belih roda. U pitanju je međunarodna akcija, a u njoj su pozvani da učestvuju i građani. Na koji način otkriva nam kolega Jovanović sa svojim sagovornikom.

Pitanje je da li su se rode vratile u Čačak i u kom obimu, i šta je cilj jedne ovakve akcije?

„Na svu sreću, rode su se vratile i sve ih je više. Koliko znamo ima ih na sedam lokacija, sedam parova. U toku je osmi međunarodni popis koji se sprovodi u celoj Evropi. Kod nas je sedešte u Novom Sadu, pokušaćemo da popišemo sve rode koje se gnezde na teritoriji Srbije“, kaže Dragiša Petrović.

Šta je cilj popisivanja roda?

„Želimo da utvrdimo brojno stanje, da vidimo gde su staništa, kakvi su problemi jer se mogu javljati problemi sa distributivom mrežom. Rode stradaju od struje jer pre 40 godina one su se gnezdile na drveću, a sada na naše odžake i elektrodistributivnu mrežu. Počeli smo sa praksom da se gnezda izmeštaju na platforme“.

Rode ne beže od ljudi?

„Rode su pratioci ljudi. U Beljini su vršena iskopavanja i nađena su artefakta na kojima su uklesane dve rode sa zmijama u kljunu. Rode su uvek intrigirale ljude i bile im inspiracija. Popis će se obavljati u dve faze, a pozivam i građane da pomognu vrlo jednostavno. Uđu na aplikaciju Ptice Srbije.rs i pošalju nam fotografije. Rode se najviše gnezde u Vojvodini, ali ima ih i u slivovima sve tri Morave. U julu ćemo imati i mladunce pa je nephodno utvrditi brojno stanje pre nego što krenu za Afriku“, zaključuje Dragiša Petrović iz SOVA NA OPREZU.

N.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *