AktuelnoFinansijeNaše priče

Prodaju apoteke na osnovu lažnih pokazatelja (VIDEO)

Zaposleni u Apotekarskoj ustanovi Kraljevo i tamošnja opozicija više meseci vode borbu kako bi zaustavili prodaju državne apoteke. Vlast je početkom godine, a nakon završetka lokalnih izbora, donela odluku da proda osam apoteka u centralnoj gradskoj zoni navodno zbog lošeg poslovanja, iako je godinama usvajala planove rada ustanove i postavljala svoje direktore. Danas je na zahtev opozicije trebalo da se održi i vanredna sednica Skupštine grada na ovu temu ali je odložena za utorak jer se na njoj nisu pojavili odbornici SNS i SPS. Za to vreme, zaposleni su protestovali ispred zgrade lokalne samouprave.

Umesto na svojim radnim mestima, kako je to bilo poslednjih 100 godina, radnici Apotekarske ustanove u Kraljevu danas su protestovali ispred zgrade Skupštine grada nezadovoljni namerom lokalne vlasti da proda najatraktivnije lokale u samom centru grada. Čelnici grada tvrde da je apoteka nerentabilna, da posluje sa gubitkom, i da je jedino rešenje da se objekti ustupe privatnim apotekama.

Ispalo je da smo mi toliko loši da pod hitno moramo da idemo na oglas! A to nije istina. Po našim informacijama mi najbolje poslujemo od svih drugih ustanova. Red je da nas pomognu za to malo, za taj jedan odsto budžeta koji se izdvaja za druge. To je jedan odsto od onoga što bi trebali da nam pomognu da mi i dalje funkcionišemo kako treba“, kaže Snežana Ilić, predsednica sindikata Apotekarske ustanove Kraljevo.

Radnici su kažu tražili reorganizaciju, da se uradi program konsolidacije, ali to nije prihvaćeno.

Oni ne daju nama da mi zatvorimo nerentabilne apoteke, da pokušamo da se drugačije organizujemo nego su odmah presekli i dali nas na oglas„, kaže Snežana Ilić.

Do sada su dobili podršku 20.000 Kraljevčana koji poslednje dve sedmice potpisuju peticiju da opstanu apoteke u državnom vlasništvu. Podrška je stigla i od opozicije koja je zatražila vanrednu sednicu Skupštine grada. Svi su došli u 9 sati ali ne i odbornici SNS-a i SPS-a.

Na sednici prisustvuje 30 od ukupno 70 odbornika i konstatujem da ne postoji kvorum za rad i odlučivanje. U skladu sa polovnikom odlažem sednicu za utorak 16.april u 10 časova“, rekao je Nenad Marković, predsednik Skupštine iz redova SNS.

Opozicija smatra da se apotekarska ustanova namerno uništava po nalogu Beograda i vladajuće stranke, kao što je to urađeno u Kruševcu ili Valjevu i što se planira u Smederevu. To uništavanje u samom Kraljevu počelo je pre dve godine kada je grad prodao apoteku u krugu bolnice i doma zdravlja koja je donosila četvrtinu prihoda, a novom prodajom definitivno bi bila stavljena tačka na ovu ustanovu koja zapošljava 160 radnika.

„Radi se o osam objekata na ekskluzivnim lokacijama koje imaju najveći promet i da će navodno taj privatnik pokušati da uđe u podzakup Apotekasrke ustanove a da će sve ostale apoteke biti ugašene. Veliko je pitanje šta će se desiti sa radnicima. Po našim informacijama i informacijama koje je gradonačelnik dao na sastanku sa radnicima veći deo radnika će otići na socijalni program, odnosno neće biti preuzeti od privatnika koji će preuzeti apoteku“, kaže Ivan Matović iz Novog lica Kraljevo.

Upozoravaju da je odluka o prodaji doneta na osnovu lažiranih podataka i da prave brojke pokazuju rast prodaje u svim objektima.

„Ovo je tabela koja je nama dostavljena, koja je dostavljena gradonačelniku i upravnom odboru apoteke koja nije tačna. Ovi podaci su krivotvoreni. Dobili smo podatke da je neslaganje za 218 miliona dinara! Njihova tabela se ne slaže za 218 miliona dinara! Da li je to neko uradio namerno ili slučajno mi to u ovom trenutku ne znamo, uglavnom Apotekarska ustanova je u svim ovim apotekama imala povećanje prometa. Ne postoji nijedan dobar razlog da se Apotekarska ustanova proda, da se ugasi. O tome smo hteli danas da razgovaramo u Skupštini grada sa njima. Kao što ste videli oni sede po lokalnim restoranima. Svi odbornici vladajuće koalicije su u okolini ove zgrade„, rekao je Matović.

A ako i u utorak budu u kafanama umesto u sali Skupštine grada opozicija planira da radikalizuje način borbe.

„Mi smo prinuđeni da na tu sednicu koja je zakazana za utorak pozovemo građane i radnike Apotekarske ustanove, a u slučaju da se oni ne pojave bićemo prinuđeni da blokiramo rad parlamenta„, rekao je Lazar Milosavljević iz Lokalnog fronta.

„SNS mora da zna da je ovo i naš grad i da imovinu grada ne mogu trošiti kao da j enjihova lična i prazniti gradski budžet puneći svoje džepove i partijske kase“, poručuje Verica Milanović iz Srbija centra – SRCA.

Gašenje apoteke neće se negativno odraziti samo na građane Kraljeva, već i Vrnjačke Banje i Raške, koji će biti prinuđeni da odlaze u druge gradove jer kraljevačke apoteke imaju dežurstvo 24 časa dnevno.

UGROŽEN JAVNI INTERES
Zaštitnik građana Ivan Petrović kaže da bi prodajom apoteka bio ugrožen javni interes.

„Bio bi ugrožen javni interes u oblasti zdravlja. Građani imaju pravo na dostupnost zdravstvene zaštite, pre svega u oblasti preventivne zaštite. Ugroženo je i pravo na kvalitet pružanja zdravstvenih usluga. Upravni odbor ne može da donosi odluku o prodaji ili raspodeli imovine već to može da radi Gradsko veće“, rekao je Petrović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *