Kultura

Turneja Slobodna zona dolazi u Čačku

Sa velikim zadovoljstvom vas pozivamo na filmsku nedelju u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović“, Turneju festivala Slobodna zona koju tradicionalno organizujemo u ovo doba godine, a dan nakon filmova sa Slobodne zone, uslediće i specijalno “Beldocs odbrojavanje“- specijalnom projekcijom najavljujemo festival Beldocs, koji počinje dan nakon projekcije u Čačku.

Turneja Slobodne zone u okviru ovogodišnjeg izbora filmova donosi najnovije dokumentarne i igrane filmove koji su bili izuzetno zapaženi na globalnoj angažovanoj filmskoj sceni. Pažljivom selekcijom tima festivala prikazaće se filmovi koji pokrivaju širok spektar društvenih, ekonomskih i političkih problematika, a kvalitetom su u vrhu filmskog stvaralaštva.

Čačanska publika imaće priliku da pogleda sedam filmova među kojima su dva dobitnika nagrada ovogodišnjeg izdanja Filmskog festivala Slobodna Zona. Film Rana oklevanja, dobitnik nagrade u Regionalnoj selekciji – Horizonti Balkana, kao i film Sokolovo jezero, dobitnik nagrade u selekcij Prva dva koraka.

Na repertoaru ovogodišnje turneje naći će se i drugi deo triologije reditelja Christiana Petzolda, film Crveno nebo, film-esej Draga Fiona vizuelne umetnice Fione Tan koji povezuje njenu porodičnu istoriju sa kolonijalnom istorijom Holandije. Film Zlo ne postoji prati preokrete u život Takmuija i njegove ćerke Hane kada grupa investitora dođe u njihovo selo da započne novi veliki projekat.

Dokumentarni film Neizbrisiva sećanja čini seriju kućnih snimaka koji prate napredovanje Alchajmerove bolesti čileanskog novinara Augusta Gongoria. Film na uzbudljiv i dirljiv način povezuje zajedničku prošlost Augusta i njegove supruge sa brunom i tragičnom istorijom Čilea. Džoana Baez: Ja sam buka je dokumentarni film o legendarnoj pevačici i aktivistkinja Džoani Baez, koja se iskreno i beskopromisno kroz muziku i ogroman porodični arhiv osvrće na njenu 60 godina dugu karijeru.

Više detalja o filmovima sa repertoara pratite u dnevnim najavama.

Raspored projekcija u Čačku:

  • Ponedeljak, 13. maj u 20h – Zlo ne postoji
  • Utorak, 14. maj u 20h – Draga Fiona
  • Sreda, 15. maj u 20h – Crveno nebo
  • Četvrtak, 16. maj u 20h – Neizbrisiva sećanja
  • Petak, 17. maj u 20h – Rana oklevanja
  • Subota, 18. maj u 20h – Džoan Baez: Ja sam buka
  • Nedelja, 19. maj u 20h – Sokolovo jezero
  • Beldocs odbrojavanje:
  • Ponedeljak, 20. maj u 20h – Zemlja je plava kao pomorandža

Ne propustite priliku da pogledate vrhunske angažovane igrane i dokumentarne filmove uz razgovore u prijatnom i već prepoznatljivo filmskom ambijentu Umetničke galerije “Nadežda Petrović “. Dobro došli!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *