Naše priče

Vrnjačka Banja obeležava 17 vekova postojanja

Vrnjačka Banja sledeće godine obeležava jubilej – 17 vekova lekovite vode, odnosno izvora koji se nalazi u samom centru banje, u parku. Izvor je poslednjih godina preuređen i rekonstruisan, ali će povodom jubileja dobiti i nove sadržaje.

„Nalazimo se na nultnoj tački Vrnjačke banje, u centralnom parku kod Rimskog izvora. Na ovom mestu pre 100 godina vršena je kaptaža toplog izvora kada je pronađeno i iskopano 250 novčića iz rimskog doba, od II do IV veka. To su neoborivi dokazi da su ovde bili Rimljani, koristili blagodeti ove vode i mi imamo jednu lepu obavezu i želju da taj jubilej tokom cele godine obeležimo na adekvatan način. Izvor će dobiti multimedijali sadržaj i biće dodatni turističi sadržaj za sve turiste i meštane. Preedvideli smo da se svečana akademija održi 14.jula za kada smo predvideli i otvaranje celog prostora“, kaže direktor Turističke organizacije Vrnjačka Banja Ivan Trifunović.

Jubilej će se obeležavati tokom cele godine kroz brojne manifestacije, koje su takođe postale obeležje Banje.

“ Sve manifestacije podižemo na još veći nivo, a ulazimo u nove poduhvate. Nakon staklenog vidikovca, tokom leta očekujemo početak izgradnje gondole od Banje do planine Goč. U isto vreme pripremamo izgradnju turističke ponude i na samom planini. Pokušavamo da postanemo lider, ne samo u Srbiji već i u regionu“, kaže direktor Trifunović.

Kao što smo rekli na početku Vrnjačka Banja ove godine obeležava 17 vekova postojanja, odnosno otkrića lekovite vode. Naš Nebojša Jovanović se nalazi ovoga jutra u Vrnjačkoj Banji i to tamo gde je sve počelo, kod Rimskog izvora.

Posted by Pokreni se on Недеља, 04. фебруар 2024.

 

Nažalost, poslednjih decenija veliki broj banja u Srbiji je propao. To nije bio slučaj sa Vrnjačkom Banjom koja je uspela da sačuva važne zdravstvene ustanove, ali i da spreči urbanističko divljanje u zaštićenom području.

„Ceo prostor je pod zaštitom države, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, tako da podignut nivo zaštite o osiguranja, tako da smo bezbedni što se tiče Banje, prirodnog okruženja i kulturno-istorijskih detalja koje banja ima“, poručuje direktor TO  Ivan Trifunović.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *