Drugo

ZANAT ZLATA VREDAN: VARILAC U NEMAČKOJ ZARADI I DO 4.000 EVRA

Iako na tržištu radne snage nedostaju skoro sve vrste zanatlija mladi u Srbiji izbegavaju zanatske smerove. Situacija bi uskoro mogla da bude još teža jer će Nemačka  znatno olakšati boravak u ovoj zemlji. Tom temom bavio naš Nebojša Jovanović.

Nebojša je potvrdio da su i cene naših majstora otišle u nebo. Može li, odnosno kako se živi od zanata u Srbiji danas? Varilac u Nemačkoj može da zaradi i 4.000 evra.

„U Srbiji se živi malo teže nego u Nemačkoj jer sam imao priliku da živim i radim tamo. Vratio sam se jer ne želim da mi deca odrastaju u Nemačkoj mada je ovde primetna korupcija, podmićivanje…Odrastao sam na selu, tempo života se bitno razlikuje, a i voleo bih da mi deca tečno govore naš jezik“, podvlači Aleksandar Mitrović, po zanimanju VARILAC.

Na fotografiji vidimo kako izgleda Vaša radionica?

„Ovo je jedan deo koji služi za pripremu, sečenje, bušenje…Moram istaći da su alati skupi, za varenje aluminijuma posebno. Takođe, bušilica koja je stara 40 godina. Sav materijal je poskupeo, majstori su deficitarni pa su cene prilično skočile. Iz moje generacije se većina školskskih drugova preorjentisala za neki drugi posao. Posebno devojke koje su završile ovaj zanat, a bile su jako dobri majstori. Država samo odmaže uvodeći razne takse, namete, ekološke takse…Ipak, uz puno rada mogu da živim“, zaključuje Aleksandar Mitrović.

Aleksandar je oženjen, otac četvoro dece koje verovatno ne bi imao da je ostao u Nemačkoj.

Nebojša Jovanović

 

.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *